Veel gestelde vragen over vragen

Veel gestelde vragen over stralen

Informatie over stralen

Stralen ook wel zandstralen genoemd is het onder luchtdruk d.m.v. een straalpistool spuiten van straalmiddel op een werkstuk met als doel het verwijderen van vuil, verflagen of corrosie.

Om te kunnen stralen zijn 3 onderdelen benodigd:

• Een straalcabine of mobiele straalunit zoals een straalketel

• Straalmiddel

• Een compressor

Wat voor compressor heb ik nodig?

Een krachtige compressor met een tankinhoud van minimaal 100 liter. De tankinhoud dient als luchtopslag welke als buffer fungeert wanneer een straalunit zoals straalcabine of straalketel meer lucht verbruikt dan de compressor afgeeft.

Een netto luchtafgifte van minimaal 250 liter lucht per minuut. Er zit verschil in het netto en bruto aantal liters lucht van een compressor. Een compressor wordt veelal verkocht op basis van het bruto aanzuigvermogen. Bij een hoogwaardige compressor is het verlies tussen bruto en netto zo’n 30%. Bij goedkoper geproduceerde compressoren is het verlies soms wel 50%. Een compressor van 400 liter levert dan nog maar 200 liter lucht.

Welk straalmiddel kan ik gebruiken?

Het straalmiddel dient over de volgende kenmerken te beschikken om in een straalcabine of staalketel van Powerplustools gebruikt te kunnen worden:

• Het straalmiddel dient droog te zijn

• De gebruikte korrelgrootte dient niet groter te zijn dan 0,850 mm (850 micron).

Mag ik met (kwarts)zand stralen?

Het gebruik van kwartszand als straalmiddel is volgens de Nederlandse wetgeving niet toegestaan.

Voorheen werd bij zandstralen zand als straalmiddel gebruikt, waarbij gevaarlijk kwartsstof vrijkwam, hetgeen zeer schadelijk voor de gezondheid van de gebruikers was. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft in 1957 in Nederland het Zandstraalbesluit afgekondigd, waarmee een verbod kwam op het gebruik van straalmiddelen waarbij silicosegevaar kan ontstaan (stoflongen).

Welk straalmiddel dient voor welk doeleinde?

• Voor het stralen van aluminium en RVS.

-  Glasparel (PP-T 0950) glasparel is herbruikbaar omdat het een niet splijtend straalmiddel betreft. Geschikt voor gebruik in een straalcabine en straalketel.

• Voor het stralen van beton & steen (graffiti verwijderen) en ontroesten van metalen delen + verwijderen van oude verflagen met een straalketel.

- Calcium silicaat (PP-T 1199) calcium silicaat is éénmalig te gebruiken omdat het een splijtend straalmiddel betreft. Geschikt voor gebruik in een straalketel.

• Voor het stralen van hout

- Soft Korund (PP-T 1113

straalgrit voor het stralen van hout. Soft Korund is een splijtend straalmiddel waardoor het eenmalig te gebruiken is.

• Voor het ontroesten en verwijderen van oude verflagen met een straalcabine.

- Aluminium oxide/korund (PP-T 0951)  aluminium oxide is herbruikbaar omdat het een niet splijtend straalmiddel betreft. Geschikt voor gebruik in een straalcabine en straalketel.

• Voor het reinigen van motoronderdelen zoals cilinderkoppen en klepzittingen, alsmede voor het verwijderen van graffiti van glas, verfresten van tegels en kozijnen.

- Soda /natriumbicarbonaat (PP-T 0965) soda is éénmalig te gebruiken omdat het een splijtend straalmiddel betreft. Geschikt voor gebruik in een straalketel met soda opzetstuk. Soda straalmiddel is milieuvriendelijk en afspoelbaar met water.

• Glasgranulaat

Glasgranulaat is een kantig en ijzervrij, herbruikbaar en milieuvriendelijk straalmiddel vervaardigt uit gereinigd gerecycled glas, uitermate geschikt voor het bewerken van rvs en aluminium.

Het Powerplustools straalmiddel Glasgranulaat is een straalmiddel gemaakt van flessen en vlakglas en verkrijgbaar in drie korrelgroottes. Door het kiezen van de juiste korrelmaat is het inzetbaar voor vele ondergronden. De fijne korrel Glasgranulaat 0 is geschikt voor een sensitieve reiniging van bijvoorbeeld mallen, hout, kozijnen, meubelen, gereedschap e.d.. Naarmate de korrelgrootte toeneemt neemt ook de inslag toe. Glasgranulaat 1 is geschikt voor het verwijderen van lak en verfresten van kozijnen en meubelen. Glasgranulaat 2 is zeer geschikt voor de gevelreiniging (steen / beton) en verwijdering van graffiti. 

Door de kantige vorm heeft glasgranulaat een sterkere slijpende werking op de gestraalde oppervlakte dan glasparels. Desondanks is glasgranulaat door zijn lagere hardheid minder agressief als corund.

Hoeveel stof komt er vrij tijdens het zandstralen?

Het is niet mogelijk om volledig stofvrij te stralen. De stofontwikkeling is afhankelijk van het object welke u straalt en het gekozen type straalmiddel.

• Straalketel: de stofontwikkeling door het gebruik van een straalketel is hoog. U dient beschermende kleding (een masker, mondbescherming en handschoenen) te dragen en de werkzaamheden in de open lucht of in een ruimte met professionele afzuigunit uit te voeren.

• Straalcabine zonder stofafzuiging: het is niet te voorkomen dat er kleine hoeveelheden stof door de randen en openingen van de cabine naar buiten treden. Tijdens het stralen ontstaat er namelijk veel stof in de cabine en de cabine kan niet volledig worden afgesloten aangezien er 250 liter lucht per minuut naar binnen wordt geblazen. We raden u aan om een industriële stofzuiger aan te sluiten om de stofontwikkeling buiten de cabine tot een minimum te beperken.

• Straalcabine met stofafzuiging: omdat de stofafzuiging het stof dat richting de randen en openingen geblazen wordt afzuigt is de stofontwikkeling buiten de cabine relatief laag, uitermate belangrijk bij straalcabines met een stofafzuiging is het regelmatig schoonmaken van het filter.

Wat is soda stralen?

Bij het stralen met soda (Sodium Bicarbonate) wordt gebruik gemaakt van een straalketel voorzien van een soda mengstuk. Het stralen met soda werkt snel, milieuvriendelijk en rubberen delen van auto's en motorfietsen hoeven niet te worden afgeplakt, soda tast de oppervlakteruwheid van het metaal niet aan, het is een softe manier van stralen en uitermate geschikt voor dunwandige materialen. Soda is ook zeer geschikt voor het ontlakken van kozijnen, het verwijderen van graffiti van glas en gemorste verf van plavuizen e.d. Omdat soda een natuurlijk oplosbaar product is kunt u het ook zeer goed gebruiken om bijv. alg van boten te verwijderen. Soda is een “light” straalmiddel welke buiten probleemloos kan worden gebruikt om bijv. (graf) monumenten schoon te maken, dit straalmiddel is niet geschikt om corrosie te verwijderen van zwaar verroeste metalen.

Waarom moet ik moet ik een speciaal soda mengstuk gebruiken om te kunnen stralen met soda?

• Omdat het soda mengstuk vervaardigt is uit een combinatie van RVS en messing bindt het soda straalmiddel zich niet aan het soda mengstuk.  

• Het soda mengstuk biedt tevens de functie om na het stralen het achtergebleven straalmiddel uit de straalketel te verwijderen. Het niet verwijderen van soda na het stralen leidt tot verstoppingen.

• Het wordt i.v.m. de slijtage van het soda mengstuk afgeraden om andere straalmiddelen dan soda in een soda straalketel te gebruiken.

Kan ik soda in een straalcabine gebruiken?

• Nee, soda is eenmalig te gebruiken omdat het een splijtend straalmiddel betreft. Ook is soda zeer gevoelig voor vochtopname waardoor de straalcabine snel verstopt zal raken. Om soda te kunnen stralen adviseren wij om een soda straalketel te gebruiken.

Wat is het straalmiddel verbruik?

• Er zijn veel factoren die het verbruik van het straalmiddel bepalen. Bijvoorbeeld de mate van corrosie of de dikte van een verflaag. Daarnaast is hoeveelheid lucht en de opening van het doseerventiel bepalend voor het straalmiddelverbruik.

• Voor het verwijderen van 0,75 tot 1,5 m2 roest of oude verlagen verbruikt de mobiele straalketel 25 kg straalmiddel.

Met welke luchtdruk moet ik stralen?

De luchtdruk is afhankelijk van de straalunit en het type straalmiddel:

• Voor een straalketel adviseren wij een werkdruk van 4 bar waarmee u tevens de slijtage aan de slijtdelen beperkt.

• Voor een straalcabine adviseren wij een werkdruk tot 2 tot 4 bar wanneer u met glasparel straalt.

• Voor een straalcabine adviseren wij een werkdruk tot 4 tot 6 bar wanneer u met aluminium oxide straalt.

Wat zijn de meest voorkomende problemen tijdens het stralen?

Te weinig lucht:

• Voor een straalketel is een compressor die meer lucht afgeeft dan dat de straalketel verbruikt essentieel. Een straalketel is een drukvat, het wegvallen van de druk door een tekort aan lucht zorgt dat het straalmiddel het straalpistool niet verlaat. Een tijdrovende oplossing is in dat geval om de straalmiddeltoevoer af te sluiten en te wachten totdat de compressor weer op volle kracht is.

• Bij een straalcabine wordt het straalmiddel meegezogen door de luchtstroom in het straalpistool (venturi effect). Dit venturi effect ontstaat bij een constante luchtstroom en het aanzuigen van het straalmiddel is afhankelijk van het gewicht van het straalmiddel. Het straalmiddel wordt niet langer aangezogen wanneer de compressor (tijdelijk) over te weinig constante luchtstroom beschikt. Het is dan een kwestie van wachten tot de compressor weer op kracht is om verder te kunnen stralen. De keramische nozzle dient vervangen te worden wanneer op een gegeven moment het straalmiddel niet meer aangezogen wordt. Doordat de nozzle van binnenuit slijt vergroot het luchtverbruik.

Drukverlies tussen de compressor en straalketel of straalcabine:

• Drukverlies kan voorkomen worden door de afstand tussen de compressor en straalunit zo klein mogelijk te houden, een lange luchtslang veroorzaakt weerstand waardoor drukverlies. Tevens dienen koppelingen en slangaansluitingen voor aansluiting aan de straalketel of straalcabine van teflon- of fittingtape te worden voorzien.

Slijtage aan onderdelen:

• Een versleten nozzle, mengselsproeier of een onderbroken luchtcircuit door bijvoorbeeld een lek in de aanzuigslang zorgen ervoor dat straalmiddel niet meer aangezogen wordt.

Overdruk in de straalcabine:

• Een verstopt filter van de stofafzuiger of het afsluiten van het overdrukventiel op de straalcabine kan leiden tot de situatie waardoor het straalmiddel niet meer aangezogen wordt. U dient het filter tijdig schoon te maken of te vervangen en het overdrukgat aan de achterkant van de straalcabine zonder stofafzuiging open te laten.

Welke accessoires zijn bij de levering inbegrepen?

Straalketel:

• Masker, trechter, waterafscheider, manometer en een straalpistool met nozzles. 

Straalcabine:

• Verlichting, handschoenen, set glasfolie en een straalpistool met nozzles. 

Waar kan ik reserveonderdelen voor mijn straalketel of straalcabine bestellen?

Via onze webshop: www.powerplustools.nl en in onze winkel te Marum zijn alle benodigde accessoires en onderdelen van uw straalketel en straalcabine tot 15 jaar na de productiedatum uit voorraad leverbaar.

Heeft u nog vragen over stralen?

We beantwoorden graag uw vragen. U kunt contact met ons opnemen via:

• Tel. +31 (0)594 231040

• E-mail: info@powerplustools.nl

• www.powerplustools.nl


Nieuwsbrief
Copyright © Powerplustools Nederland B.V. - Sitemap   |    Prestashop Webshop - NoviSites
powerplustools.nl wordt beoordeeld met 4.7/5 op basis van 7117 beoordelingen
north